2 Aralık 2014 Salı

Nefret mi ediyorsun ?

Hayatın koşuşturması içinde nefret edilecek, sevilmeyecek 
o kadar çok şey hayatımıza katmışızdır ki, sevgisizlik ve nefret yaşamımızın merkezine oturmuştur. Farkında bile olmadığımız bu durumla, sevgisizliğin kırıp dökmelerinde, yaşayıp gideriz. 

Bireyden bireye yönelik sevgisizliğin yanında asıl korkutucu olan toplumsal sevgisizlik ve nefret etmedir. Toplum olarak nefret ettiğimiz, bu nedenle düşman gördüğümüz düşünceler, kavramlar, farklı toplumlar vardır. Kötü oldukları için nefret ederiz. Sevmediğimiz şey kötüdür zaten ve biz bundan oldukça eminizdir. İyi olan bizler kötülere karşı bizden istenildiği zaman ve istenildiği şekilde hareket edebiliriz. 

Bu çok istekli bir şekilde düşmanlığımızı kustuğumuz şeylerin kötü olduğu fikri bize nasıl aşılanmıştır? Haklarında hiç bir şey bilmediğimiz, hiç bir ilişki geliştirmediğimiz topluluklar, gruplar, düşünceler ve kavramlardan nefretimizin sebebi nedir? Bunun için 
pek çok şey söylenebilir. Sınıfsal, sosyal, psikolojik ve kültürel nedenler ortaya konabilir. 

Ben burada şu olguya değinmek istedim. Bizim birey olarak kendimizi teslim ettiğimiz bu sistemin dönen çarklarına engel olan, sorun çıkaran her şey kötü olarak lanse edilir. Medya ve eğitim kurumlarıyla da toplum bilincine işlenir. Aslında bir avuç egemen için sorun teşkil eden her şey hedeflenerek, tüm emekçi halkın düşmanlığına mazhar olur. Bize de, ezilmişliğimiz de bu düşmanlıklara dört elle sarılıp, kendimize önem atfederek, bir çok felakete imza atmak kalır.

Bizi öyle tepetaklak ederler ki gerçek dostlarımıza bile düşman gözüyle bakarız. 

Bu durumda yapmamız gereken beynimizi emir komuta işleyişinin basit bir aracı olmaktan kurtarıp, gerçek işlevini yerine getirebilecek pozisyona sokmamız. Doğruya ulaşmamızın yolu farklılıkları, muhtelif fikir ve düşünceleri özgür irademiz ile, beynimizi kullanarak analiz etmemizdir. Tabii ki insanlığın bir parçası olarak doğruya, iyiye ulaşmak gibi bir kaygımız varsa. 


Unutmayalım ki, gelecek, iyiye doğru düşmanlıklar üzerinden değil, dostluklar üzerinden evrilecektir..







4 yorum:

  1. Bu güne kadar nasıl görmedim bloğunuzu. Çok önemli noktalara değiniyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. İyi bir şeyler yazabildiysem ne mutlu.

      Sil
    2. Her yazdığınızı keyfle okuyorum, çok doğru şeyler dile getirmişsiniz... Teşekkürler

      Sil
    3. Çok sağolun.. Düşünceler paylaşıldıkça anlam kazanıp güçlenir.

      Sil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..