25 Aralık 2014 Perşembe

E kitap mı ? ...


Elektronik teknoloji, televizyonlarla, telefonlarla günlük hayatımıza çok fazla girmiş durumda. Bunlar yetmezmiş gibi bir de e-kitap teknolojisi ile elimizdeki kitap okuma zevkine müdahale ediyorlar. Kitabın  kokusuyla, dokunuşuyla bir bütün olarak alışkın olduğumuz varlığını; ışık, radyasyon, elektrik, manyetik alanla bütün olmuş cihazlarla değiştirmek istiyorlar. Kapitalist para kazanma hırsıyla uyuşan bir durum.

Bu cihazlarla kitap okumak bazılarımıza cazip gelse bile sağlık açısından uzak durmak en iyisi. Tabi sadece kitap okumak olarak değil, bu tip elektronik cihazlarla haşır neşir olmak sağlık açısından her zaman sorun yaratma riski taşıyor.

BBC Türkçe servisinin internet sitesinde okuduğum bir habere göre, yapılan bir deneyde e-kitap cihazlarının yaydıkları ışık ile (özellikle gece) kişinin kanında  uyku hormonu melatonin üretimini azaltıp,uyku problemlerine neden oluyormuş. Uyku problemi de tahmin edeceğiniz gibi başka rahatsızlıklara zemin yaratıyor: Kalp- damar, obezite, diabet vs.

Şimdi bu tip bir cihazla bu yazıyı yazarken bu elektronik aletleri kullanmayın diyemem ama en azından olabildiğince az kullanalım...


BBC haber linki





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..