23 Kasım 2015 Pazartesi

Dönüşüm / Franz Kafka

Bir sabah uyandığımızda, farklı bir yaratığa dönüşmüş olabileceğimiz hiç aklımıza gelir mi? Ya da zaman içinde insan olmanın gerektirdiği duygularımızı kaybettiğimizin farkında mıyızdır?... Belli kurallara, kalıplara ve davranış biçimlerine sistem tarafından hapsedilen ve buna boyun eğen bir bireyin insan olmanın dışında, başka bir şeye dönüşmesi engellenebilir mi?   

Büyük yazar Kafka bu soruya, "Dönüşüm" isimli öyküsünde kahramanı Gregor Samsa'yı bir sabah yatağında bir böceğe dönüşmüş şekilde uyandırarak cevap vermiş. Bir ailenin geçimini üstlenmiş, çalışmayı hayatının merkezine koymuş Gregor Samsa bir böceğe dönüşmüş olduğunu fark edince ilk aklına gelen ve endişe duyduğu şey, işe gidemeyecek olma ihtimalidir. İhtimaldir, çünkü o haliyle bile işe gitme mücadelesi içindedir.



Fakat beyhude bir çabadır bu. O artık sistem dışıdır; hayallerini, hayatını anne, baba ve kız kardeşten oluşan ailesi üzerine kuran ve kendini o ailenin tüm maddi ihtiyaçlarını karşılamakla vazifeli gören Gregor bir anda (uzun bir dönüşümün son kertesi) kendini ailesiyle karşı karşıya bulur. Yaptıklarına rağmen yapamadıkları için üzgün olan Gregor hala sevgisine karşılık beklemektedir.

"Dönüşüm," Franz Kafka'nın 1915 yılında yazdığı ve güçlü anlatımıyla yazarlığında doruğa ulaştığı bir öyküdür. İçinde heyecan arayacağınız bilim kurgu ya da fantastik bir öykü değildir. Kısa ve yoğun cümlelerle yapılmış güçlü bir anlatımla aileyi, bireyi ve sistemi sorgulayan; içimizde var olan, "dönüşümümüze" ait sesleri duymamızı sağlayan bir eserdir. 





Can Yayınları
İstanbul, 2001
104 sayfa

Çeviri: Ahmet Cemal







4 yorum:

  1. serhat,çocuk denecek yaşta okumuştum,şimdi tekrar okumalıyım,teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim okuduğum ilk Kafka eseriydi. Diğerlerini de okumak için sabırsızlanıyorum.

      Sil
  2. Kitabın başlangıcı da kendi gibi harikadır hatta zaman zaman insanın kendini Samsa gibi hissettiği de olur

    YanıtlaSil
  3. Dönüşüm Kafkanın en harika kitaplarından biridir. Çok severek okumuştum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..