4 Mart 2015 Çarşamba

Yaşar Kemal / Anadolu bin çiçekli bir kültür bahçesidir

Aramızdan ayrılan Yaşar Kemal ardında sonsuza dek içinde nefes alabileceğimiz, insanlığımıza ve vicdanımıza dokunabileceğimiz kelimelerden ve sözlerden bir dünya bıraktı. Onsuz olmak kötü ve üzücü de olsa aramızdan zamansız ayrılan edebiyatçı ve aydınlara göre uzun diyebileceğimiz ömründe, halklarımıza ve insanlığa bıraktığı eserleri nedeniyle mutlu olduğumuzu söyleyebiliriz.

Ben de burada kendisinin Esmer Dergisi'nde 2005 yılında yayınlanmış Anadolu'nun kültürel zenginliği ve halklar arası barış üzerine kısa bir yazısını paylaşmak istedim.

"Anadolu'da Cumhuriyet'ten çok önce bir kültürler mozaiği oluşmuştu ama bu kültürler kendi içine kapanıktı. Öyle bir kültür kaynağı ki, bir Yunus Emre'yi, bir Pir Sultan Abdal'ı, bir Karacaoğlan'ı yetiştirmiş. Dadaloğlu'nu, Nasrettin Hoca'yı, Dede Korkut'u (tek bir insan sayarsak) yetiştirmiştir.

Bizde kültür taşıyıcısı olarak Karacaoğlan, Köroğlu, Pir Sultan Abdal, Evdalê Zeynikê, Feqiyê Teyran var. Anadolu bin çiçekli bir kültür bahçesidir. 50 yıldır söylüyorum. Hem bin çiçeklidir hem de ender çiçeklidir. Homeros, savaşa karşı barışın destanını yazmıştır. Hem de en güzel halk diliyle yazmıştır. Onun için bizler Anadolu'nun bütün kültürünü öğrendiğimiz zaman yol almaya başlayacağız.

Şimdiye kadar Anadolu'nun bir mozaikler ülkesi olduğunu dilimin döndüğü kadarıyla anlattım. Milattan önce 3. yüzyılda Ege'de 30 kadar site vardı. Bu dönemde kaç dil konuşulduğunu tarihçiler de tam anlamıyla bilemiyorlar. En az 10 dil konuşulduğu belli Homeros, İzmir civarındaki bir sitenin insanıydı. Yeryüzünün en büyük şairidir, bir halk şairidir. Yani yeryüzünün gelmiş geçmiş en büyük şairi, Anadolulu. Anadolu, binlerce yıldır dünya kültürüne kaynaklık etmiş. Bu zenginliği, mozaik olmasından almış. Halklar, aralarına girenler olmazsa, bu dünyayı bir barış cennetine döndürür."


Yaşar Kemal
01 Ocak 2005
Esmer Dergisi


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..