13 Haziran 2016 Pazartesi

Su Çiçeği Nedir? Nedenleri Belirtisi ve Tedavisi


Su çiçeği, vücutta oluşan kırmızı kaşıntılı lekelerin su dolu kabarcıklara dönüşüp, ardından kabuk bağlayarak düşmesiyle sonlanan, yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Ateşle seyreden bu kabarcıklar, bazılarında bir kaç noktada oluşurken, bazılarında tüm vücudu kaplar. Sıklıkla 10 yaş altı çocuklarda görülen, varicella zoster isimli bir virüsün neden olduğu bu hastalık yuvalarda ve okullarda hızla yayılabiliyor. Benzer belirtileri nedeniyle kızamık hastalığı ile de karıştırılabilmekte. 

Çocukken geçirildiğinden, yetişkinlerin %90'nı bu hastalığa karşı bağışıklığa sahiptir. Ama bir yetişkin olarak bu hastalığa yakalanırsanız septomlar çocukluğa göre çok daha ağır seyreder.

Belirtileri:

Kırmızı noktalar ortaya çıkmadan önce çocuk hafif grip belirtileri gösterir- baş ve kas ağrısı, ateş, kırgınlık. Ardından kaşıntılı kırmızı leke kümeleri fark edilir. Bunlar vücudun her yerinde görülebilir; yaygın olarak  kulak arkası, yüz, saçlı deri, göğüs, kollar ve bacaklar-hatta ağızda bile. 

Noktalar hızla kabarcıklara dönüşür ve göründükten sonraki 12-14 saat en kaşıntılı dönemdir. Yeni noktalar üç ila beş gün boyunca dalgalar halinde görünür. Genellikle bir iki hafta içinde kabuklanıp dökülerek temizlenirler.

Su çiçeğine neden olan virüs vücudun sinir dokularında uykuda kalır ve ileriki dönemlerde zona hastalığı olarak dönüş yapabilir. Zona hastalığı taşıyan biriyle temasta su çiçeğine yakalanmak ihtimal dahilindeyken tersi mümkün değildir.

Su Çiçeği Neden Olur?

Su Çiçeği varicella-zoster (varicella su çiçeğinin tıptaki adıdır) ismi verilen bir virüsten kaynaklanır. Eğer bebeğiniz henüz su çiçeği olmadıysa, bu virüsle enfekte olan biriyle temas sonucu %90 bu hastalığa yakalanır. Soğuk algınlığı gibi hapşırık ve nefesle bulaşır. Bu virüs havada 1-2 saat canlı kalabilir.

Bebeğin virüsle temasından 7 ila 21 gün sonrasında septomlar görülür.

Çocuğunuz Su Çiçeği Olduysa Ne Yapabilirsiniz?

Çocuğunuzun tıbbi kayıtlarına not düşülmesi için doktorunuza haber verebilirsiniz. Fakat doktorun yapacağı fazla bir şey olmadığından ve çok bulaşıcı olan bu hastalığın özellikle ağır hastalara bulaşmaması için hastaneye mecbur kalınmadıkça götürülmemesi gerekir; bebeğiniz döküntü ortaya çıkmadan, 2 gün önceden bulaşıcı durumda olacaktır. 

Tüm kabarcıklar kabuklanıp dökülünceye kadar çocuğu evde karantina almak- ki bu ilk kabarcığın görülmesinden sonra 5 ila 7 gün sürer- en doğru davranış olacaktır. 

Sıvı Palesetamol veya ibuprofen içeren bir ateş tedavisi ile kaşıntıyı azaltmak ve kabarcıkların daha çabuk kurumasını sağlamak üzere Calamine Losyon uygulanması genel bir hekim önerisidir.

Kabuklanan ve kaşınan kabarcıkların özellikle bebekler tarafından sökülmemesi, iyileşme ve yara izi kalmaması için önemli. Mikrop kaparak enfeksiyona da neden olabilecek bu durumun önüne geçebilmek için bebeğe eldiven giyidirilmesi ya da tırnaklarının kısa kesilmesi bir tedbir olarak uygulanabilir.

Eğer çocuğunuz su çiçeği ise öksürük ve hapşırma sırasında ağzını kapatması başkalarına virüs bulaştırmasına engel olacaktır. 

Ağızdaki kabarcıklara karşı şeker içermeyen buzlu lolipoplar rahatlatıcı etki yapar. Vücuttaki kabarcıklara kaşıntı giderici losyon ile birlikte pamuklu giyecekler kullanılabilir.

Ne Zaman Doktora Gitmeli? 

Komplikasyonlar çocuklarda nadiren görülür. Eğer bir kabarcığı çevreleyen bölge kırmızı, sıcak ve acıyorsa enfeksiyon kapmış olabilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi uygulamak gerekebilir.

Çok nadiren, su çiçeği menenjit ve ensefalit gibi beyin ve omurilik komplikasyonlarına sebep olabilir. Uyuşukluk, kusma, baş ağrısı, ense sertliği, nöbet ve davranış değişiklikleri gibi belirtiler bu duruma alamet olabilir.   

Eğer bunlardan birini fark ederseniz, hemen doktorunuza başvurmanız gerekir. 

Gebelikte Su Çiçeği 

Eğer gebeliğin ilk 28 haftasında su çiçeğine yakalanmışsanız küçükte olsa Fetal Varisella Sendoromu (FVS)' na yakalanma riskiniz bulunmakta. Bu sendoromda yara izi, katarakt gibi göz kusurları, kısa uzuvlar ve beyin hasarı görülmekte.

Bu nedenle hamileyken Su Çiçeği riskine karşı bir doktora danışmanızda fayda var.  

Kaynak: www.motherandbaby.co.uk






1 yorum:

  1. o Tatlı kaşıntı :(aman allahım insanı öldürür çok açıklayıcı bilgiler olmuş emeklerinize sağlık..

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..