22 Haziran 2016 Çarşamba

Akıllı Telefonlar Ve Uyku

Yatakta küçük biri varsa ve sonunda kendinize bir kaç dakika ayırıp, gece geç saatlerde Facebook'ta gezinmeyi isterseniz, yalnız değilsiniz.

Yoğun bir uğraşı olan çocuk bakımı ve ev işleri özellikle kadın için arada nefes alacağı, kendine vakit ayırabileceği zamanları oldukça fazla kısıtlar. Bu nedenle, evde küçük bir bebekle meşgul pek çok ebeveyn için facebook, twiter vs. sosyaleşmeye çalıştıkları sanal alemde neler olup bittiğine bakmak, son dedikoduları takip etmek, bir kaç fotoğrafa göz atmak ya da bir kaç satır okumak için ancak gece yatak öncesi tek şans olabilmekte. Fakat bu durum uyku üzerinde nasıl bir etkiye neden olmakta?

2000 İngiliz üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, katılımcıların %78'i yatmadan önceki 2 saat içinde bilgisayar, akıllı telefon ya da tablet kullanıyor;
Bu da 28 milyondan fazla yetişkinin gece 7 saatten fazla uyumadığını gösteriyor. Bu durum 18-24 yaş arasındaki katılımcılarda %91'e ulaşıyor.

Tavsiye edilenin altındaki 7 saatlik gece uykusu kalp krizi, kilo artışı, diyabet ve kanser gibi pek çok sağlık sorunun oluşmasında risk faktörü. 

Bu cihazların yaydığı mavi ışık, vücudun yaklaşık 21:00 ile 05:00 arasında salgıladığı melatonin hormonunu baskılamakta. Bu hormon karanlıkta salgılanarak vücudun biyolojik saatini düzenler. Uyku getirip uyumamızı sağlayan bu hormon antioksidan etkisiyle kansere karşı etkilidir. Ayrıca yaşlanmayı geciktirici özelliği de son araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Uyku vaktinde bu cihazlardan uzak durmak, kullanımını kısıtlamak bu nedenle önemlidir.

İdeal olan yatmadan iki saat önce bu teknolojiden uzak durarak vücudun melatonin üretimine başlamasına izin vermektir. Mavi ışığın varlığı bunu engeller. Ancak, sosyal medyada iletişim kurmak ya da Candy Crush oynamak için tek vakti bu zaman aralığı olan ebeveynler için bu çok zor.

Bunun yerine, teknolojiye akşam daha erken bir saate, kısa bir zaman ayırıp, dinlenmiş olarak yatağa girmeye dikkat edin.

Uzmanlar, elektronik iletişim cihazları yerine yatmadan önce rahatlatıcı bir içecek içmenin veya kitap okumanın, sürekli ayakta olan annenin gerekli olan sekiz saatlik bir uykuya ulaşabilmesi için daha önemli olduğunu belirtmekte.

E mailler, gereksiz işler ve sosyal medya bekleyebilir... Artık ışığı kapatmanın ve biraz uyumanın zamanı.. 


Kaynak: http://www.motherandbaby.co.uk/  Sarah Gibbons
   

1 yorum:

  1. evet,yatmadan önce kitap okumayı baltalıyor akıllı telefonum.ben de bugünden itibaren davranışımı değiştiriyor,asla yatağa almıyorum bu teknolojiyi,şimdi karar verdim.
    1.2.3.tıp!
    sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..