26 Aralık 2015 Cumartesi

Kürk Mantolu Madonna / Sabahattin Ali

Her insan beyninde ve ruhunda kendine münhasır bir dünya barındırır. Yalnızlığı seçmiş ya da seçmek zorunda kalmış insanların durgunluğu, sessizliği, içlerinde kopan fırtınaları örter. Dışa vurduklarıyla insanları değerlendirmeye, anlamaya ve tanımaya çalışsak da ulaşamadığımız, bilemediğimiz ve onları tam olarak tanımamıza engel olacak gizli dünyaları her zaman var olacaktır. Buz dağı misali dışa vurduklarından çok daha fazlasını iç dünyalarında yaşarlar.  

Son zamanlarda kitap severler arasında tekrar bir popülarite yakalamış olan Kürk Mantolu Madonna'da, Sabahattin Ali bu gizli kalmış yönleri, insan tabiatının derinliklerini; yalnızlığı, soyutlanmayı seçmiş olan kahramanı Raif bey şahsında irdelemiş.

Dünyaya ruhunu kapatmış olan Raif beyin duymayan, görmeyen, mecbur olmadıkça ağzını açmayan hali genç çalışma arkadaşının ilgisini çekmiş. "Neden insanlar hakkında bu kadar çabuk karar veriyoruz? Oysa bir peyniri bile koklayıp tatmadan karar veremezken..." diyerek onu anlamak ve tanımak için yoğun çaba sarf eden bu genç adam sonunda aşk ateşiyle sınanan, insana ve dünyaya güvensiz iki insanın kısa ama derin, tutkulu ve trajik hikayesine ulaşmış.

İçinde eski kelimeleri de barındıran bu 164 sayfalık eser, insan tabiatı üzerine etkileyici bir roman olarak okunmayı hak ediyor...


Yapı Kredi Yayınları
İstanbul, 1998



3 yorum:

  1. geç okudum ve çok etkilendim.

    YanıtlaSil
  2. Harika bir kitaptı, bugüne kadar keşfetmeliydim..

    YanıtlaSil
  3. Okuyan arkadaşlarım Raif Efendinin yaşayan hali olduğumu söylüyorlar

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..