8 Eylül 2015 Salı

Sigara Nasıl Bırakılır ?

İlk sigaraya başlamak ne kadar kolay ve  heyecan vericiyse de vazgeçmesi bir o kadar zor. Zehir tadında bir yaşamla birlikte insan vücuduna büyük zararlar verebilen bir alışkanlık. 

İlk başlangıcın pişmanlığı ile bu illet bırakılmaya çalışılsa da bunu başarmak pek çokları için mümkün olamıyor. Sıkıntılı, üzücü bir anda eller ve dudaklar sigarayı arayıp, buluyor. Çünkü hem psikolojik hem de biyolojik olarak vücut alışmış. Güçlü bir irade ya da farklı ilaç ve yöntemler tekrar başlamayı engellemek için gerekli.


Bu ilaçlar genelde beynin nikotini ödüllendirme mekanizmasını harekete geçirmesini engelleme prensibiyle üretilmişler. Diğer bir yöntem olan nikotin bantları da kontrollü bir şekilde nikotin alımını azaltarak vazgeçirmeyi amaç edinmiş durumda.

Beyin ve sigara içme arasında yeni bir keşif ise farklı ve daha etkili olabilecek bir ilacın üretilebilmesine olanak verebilecek. ABD'nin Rochester Üniversitesi'nde beyin hasarı sonucu 156 felçli  hasta üzerinde yapılan araştırmada beynin insular korteks bölgesi zarar gören hastaların % 70 oranında sigarayı daha kolay ve çabuk bırakabildikleri görülmüş. 


Beynin bu derinlerinde bulunan, arzular ve duygular üzerinde etkili olduğu düşünülen bölgesi üzerinde yapılacak araştırmalarla, sigara bırakmayı daha kolay hale getirecek yöntem ve ilaçların bulunması umuluyor. 


Mevcut dünyamızdaki zor, stres dolu mutsuz bir hayat sigarayı bırakmamızı engelleyen en önemli faktör. Sigaradan kurtulmanın en etkili yöntemi sigaraya hiç başlamamak olduğunu unutmadan daha mutlu bir dünya çabasından da kopmayarak, en azından gelecek nesillerin sigaraya daha az bağımlı olmasına katkı sunabiliriz.




1 yorum:

  1. Ben umudumu kaybetmeden şu bırakmayı daha kolay hale getirecek yöntemin bekleyişinde olanlardanım ne yazık ki. Biraz geç olsa da, hiç başlamamak kısmındaki düşüncenize katılıyorum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..