10 Mayıs 2015 Pazar

Uçurtma Avcısı / Khaled Hosseini



Dünyada bestseller olmuş kitaplar pek ilgimi çekmese de bir arkadaşımın  tavsiyesi üzerine okuduğum bir kitap. Pek çok bestseller kitap hayata dair dişe dokunur bir içerik içermez. Daha çok popüler kültür içinde ABD patentli hızlı tüketilebilen, adrenalin ve romantizm  seviyesi yüksek kitaplar olurlar.

Afganistan doğumlu Amerikalı yazar, ana vatanından çekip aldığı, üzerinde Amerikan gölgesiyle sunduğu ilk romanı " Uçurtma Avcısı" ile büyük bir satış başarısı yakalamış. Sadece satış başarısı değil tabi ki; iyi bir kurgu, sürükleyici ve ilgi çekici bir konu da öne çıkıyor.

Romanda bir birine çok yakın ve bağlı iki küçük çocuğun, baba-oğul, efendi-hizmetçi ilişkisi; milliyetçilik, göç, sovyet işgali, savaş, taliban karanlığı gibi etkenler içerisindeki dramatik hikayesi anlatılıyor. "Ölenlerin daha şanslı olduğu bir savaşın" sürdüğü Afganistan'dan başlayıp ABD'ye uzanan, 2007 yılı yapımı bir amerikan  filmine de uyarlanmış iyi bir roman.

Bu kitabı okurken hemen sınırlarımızın ardında ve bize de sirayet etmesi an meselesi olan karanlığın, yıkımın ve acıların yanı başında olduğumuzu tekrar fark ettim. Pek çok insanın haritada yerini bile bulmakta zorlanacağı, zorlu bir coğrafyada çetin insanların ülkesi Afganistan öznelinden "ne olacak halimiz" diye düşünceler kafamda dolanmaya başladı.

 Hayatları büyük sömürücü devletlerin ve onların yerel işbirlikçileri ile "ölmenin yaşamaktan daha kolay" bir hala geldiği ülkelerden biri Afganistan.  Bölge ülkelerinin hemen hemen tümünde farklı seviyelerde de olsa bir kadermiş gibi dayatılan cehalet, sınırsız itaat, farklı etnisiteler ve dinsel inançlar arasında yapay olarak oluşturulan nefret ve acımasızlık hakim. Bu durumun vermiş olduğu kaygıyı romanın ilerleyen sayfalarında gittikçe daha fazla hissedebiliyorsunuz.  Tabi böyle bir duyarlılık siz de oluştuysa. 


..........................

Everest Yayınları

Çeviri : Püren Özgören
İstanbul, 2004



5 yorum:

  1. Bu kitap için yapılan yorumlarda, Afganistan'da Amerika'nın varlığının önemine dikkat çekmek için kitabın kullanıldığı, bu nedenle de Amerikan medyasının desteği ile kitabın çok sattığı iddia edilmekte. Gerçeklik payı var mı yok mu bilemiyorum. Edebi açıdan ise çok severek okuduğumu itiraf etmeliyim. Paylaştığınız için teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için teşekkürler. Satışla alakalı Amerikan medyasının etkisi mutlaka vardır. Katılıyorum ben de.

      Sil
  2. Yazarın diğer kitaplarını da şiddetle tavsiye ederim, elinize sağlık....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tavsiyeniz için teşekkürler. İlk fırsatta edinip, okuyacağım.

      Sil
  3. Bende beğenerek okumuştum..

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..