20 Nisan 2015 Pazartesi

Niçin Demokrasi ?

Hepimizin kendine özgü fikir ve davranış biçimleri vardır. Bu farklılıklar  yaşamın bir parçası olduğu gibi onu zenginleştiren, iyi ya da kötü  dönüştüren bir etkiye sahiptir. Her birimizin farklı bir düşünceye sahip olması bir hak, bir özgürlük sorunudur.  Düşüncelerimiz eleştiriye açık olmakla beraber, bunları ifade etmek her bireyin meşru hakkıdır.

Özgürlük, toplumsal bir canlı olan insanoğlu için sınırsız değildir. Müşterek bir yaşamı paylaşan bireylerden ve onun var ettiği kurumlardan oluşan toplumda, özgürlüklerin sınırı diğer bireylerin özgürlükleri ile sınırlıdır; değilse de olmak zorundadır. Bu sınırların çerçevesi  insanlık tarihi boyunca sosyal ve ekonomik  mücadelelerin sonuçlarına bağlı olarak çizilmiş, çizilmeye devam etmektedir ki bu sınırlar toplum dışında varlığı mümkün olmayan insanın sürekliliğini sağlamakta önemli bir işlev görür.

Toplum içindeki farklılıkların barışçıl bir ortamda sürdürülebilmesi, ancak demokratik bir kişiliğin her birey, bununla birlikte her kurum ve toplumsal grup tarafından özümsenmesinden geçer. Bunun aksi  eylem ve fikirler toplumsal meşruluğu olmayan durumlardır. Böyle bir durum toplumsal bir çatışma ve gerilim durumuna düşülmesine neden olur ki, şu an tüm dünyada olanda maalesef budur.

Özgürlüklerin var olabilmesi için gerekli olan demokrasi, insanoğlunun hem kendi içindeki hem de doğayla olan ilişkilerini, tüm dünyada meşru olarak görülen temel insani değerler çerçevesinde düzenleyebilecek bir mekanizma olarak değer ifade edebilir. Yoksa her toplumsal grubun kendi çıkarları için kullanabileceği, ağzına sakız yapıp  kitleleri aldatıcı bir kavram olarak kullanması beklentimizin tam tersi bir sonuca götürür.

Demokrasi kavgasız, gürültüsüz insani bir yaşam için vazgeçilmez  toplumsal bir mekanizmadır. Bu mekanizmanın işleyişi içerisinde  "kimsenin demokrat olmama gibi bir özgürlüğü yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..