10 Kasım 2014 Pazartesi

DARA ANTİK KENTİ

   
Mardin sadece tarihi merkez yapılaşmasıyla değil çevresindeki ören yerleriyle de görülmesi gereken değerli bir şehir. Lezzetli yemeklerinin kokusuyla birlikte tarihin derinliklerinden gelen baş döndüren bir kokuya da sahip. Bu ören yerlerinden en önemlilerinden biri Dara Antik kentidir.

Bilindiği kadarıyla M.Ö 530-570 de İran Hükümdarı Darayuvaşi (Darxis) tarafından dinlence yeri olarak kurulmuş İran ve Romalılar arasında el değiştirmiş, daha sonra İslam devletlerinin kontrolüne geçmiş bir yer Dara. Yapılan kazılarla ortaya çıkarılan başlıca eserler; Su sarnıcı, taş köprüsü, kayadan oyma evleri, kaya mezarları ve son dönemlerde bulunan mozaikler. 
Ziyaret etme şansı bulduğum Dara Mardin - Nusaybin kara yolu üzerinde. Burada Mardin merkeze bağlı, Oğuz köyünde 
3 bin civarında bir nüfus yaşamaktadır. Binlerce yıllık bir tarihin üzerinde kurulmuş bu köyün yapılarında, bahçelerin sınırlarını belirleyen duvarlarında antik kente ait taşlar kullanılmış, geçmişin ruhu her eve bu şekilde işlemiş. Mezopotamya'nın insanı baştan var eden bereketli toprakları üzerinde, tarlalarına, bahçelerine çalışmaya giden köylüler acaba üzerinde durdukları bu tarihten ne kadar etkilenmişlerdir. Adımlarını attıkları her yerde bu en az 2500 yıllık tarihin kalıntılarına rastlıyor, günlük yaşamlarını üzerinde geçiriyorlar. Çocuklar bir zamanlar çok değerli ve farklı anlamlar içeren, yaşamlarının bir parçası olan bu mekanlarda oynuyor, eğleniyor, çalışıyor ve büyüyorlar. Hayatın ağır şartları, onlarca yıldır süren çatışmalı ortam, baskılarla beraber, yine büyük savaşlara ev sahipliği yapmış bu görkemli antik kentle aynı kaderi paylaşıyorlar belkide.
    
Gecenin karanlığında başınızı bir evin avlusunda yapılmış yatağınıza koyduğunuzda binlerce yılın seslerini taşıyan rüzgarın fısıltısını duyarsınız. Gökyüzünde binlerce yıl önce bir Dara'lının baktığı yıldıza sizde bakabilir, gözünüzü kapattığınızda Dara'nın eski sakinlerinin hayatlarına girip onları hissedebilirsiniz. Zeytin ağaçları, üzüm bağları ve tarlalarla çevrili bu köyde geçireceğiniz zaman sizi tarihinize biraz daha bağlayacaktır. 






     












1 yorum:

  1. VAY GÜZEL YERMİŞ. EN KISA ZAMANDA GÖRMEK GEREK

    YanıtlaSil

Yorumlarınızı seçeneklerdeki Anonim sekmesine tıklayarak kayıt olmadan yapabilirsiniz..